Рецепти
Лимон-колач
Вкусна и освежителна торта од лимон која е одлична за секаква пригода
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(за кора 175 Грама)
Јајце(за кора 3 )
Маргарин(за кора 175 Грама)
Шеќер(за кора 175 Грама)
Прашок за печиво(за кора 1 Кафена лажица)
Свеж сок од лимон(за кора )
Рендана кора од лимон(за кора )
Јајце(за фил 2 )
Шеќер(за фил 75 Грама)
Маргарин(за фил 50 Грама)
Свеж сок од лимон(за фил од 2 лимона )
Рендана кора од лимон(за фил од 2 лимона )
Шеќер во прав(за прелив 100 Грама)
Свеж сок од лимон(за прелив )
Рендана кора од лимон(за прелив )
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 70 минути
- За кората: сите состојки за кората се мешаат заедно, се добива густа смеса која се става во калап за печење бр.20. Се пече 40 минути на 170 степени, а кога ќе се излади се сече на три дела.
- За филот: се матат јајцата со шеќерот и кората и сокот од двата лимони. Се додава маргаринот исечкан на ситно и се вари на пареа половина час.
- Кога ќе се згусне кремот да биде како пудинг, се остава да се излади. Потоа се дели на два дела.
- Филување: се премачкуваат двете кори со кремот, а на третата кора се става од преливот приготвен од шеќер во прав и кора и сок од еден лимон.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во