Рецепти
Лимон ролат Ана Ристеска

Освежителен десерт со ванила пудинг, кафе и бадеми со арома на лимон

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце((за пандишпан) 6 )

Лимон((за пандишпан) 1 )

Шеќер((за пандишпан) 7 Супени лажици)

Брашно((за пандишпан) 5 Супени лажици)

Мелени бадеми((за пандишпан) 3 Супени лажици)

Ванилин шеќер((за пандишпан) 1 )

Прашок за печиво((за пандишпан) 1 )

Шеќер((за фил) 3 Супени лажици)

Мед((за фил) 2 Супени лажици)

Инстант кафе во прав((за фил) 1 Супена лажица)

Млеко((за фил) 200 Милилитри)

Путер((за фил) 100 Грама)

Шеќер во прав((за фил) 100 Грама)

Маргарин((за фил) 50 Грама)

Јајце((за фил) 3 )

Мелени бадеми((за фил) 3 Супени лажици)

Пудинг од ванила((за фил) во прав 1 Пакување)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 70 минути

  1. Започнуваме со подготовка на пандишпанот. Во сад за матење ги ставаме јајцата и шеќерот и матиме со миксер додека шеќерот не се растопи.
  2. На ситната страна од рендето во садот рендаме кора од лимон. Ги додаваме брашното, мелените бадеми, прашокот за печиво и ванилиниот шеќер и мешаме додека смесата не се соедини.
  3. Ја нанесуваме смесата во тава за печење обложена со хартија, тавата ја ставаме во рерна и печеме 30 минути на 180 степени. Тавата ја вадиме од рерна, го вадиме пандишпанот од тавата и во навлажнета кујнска крпа го свиткуваме ролатот.
  4. Започнуваме со подготовка на филот. Во сад за матење со миксер ги матиме јајцата и медот. Во садот со шеќерот ги додаваме инстант кафето и 70 мл млеко и промешуваме.
  5. Во тенџере ги ставаме прашокот за пудинг, преостанатото млеко, размешаното инстант кафе и изматените јајца и промешуваме. Го ставаме тенџерто на оган, непрекинато мешаме и вариме додека кремот не ја добие потребната густина.
  6. Во садот за матење со путерот и маргаринот го додаваме шеќерот во прав и матиме со миксер додека смесата не стане пенаста. Ги додаваме изладениот крем од тенџерето и мелените бадеми и матиме додека филот не се соедини.
  7. Омекнатиот пандишпан го одвиткуваме од крпата и му ја одлепуваме хартијата. Го премачкуваме пандишпанот со фил и со помош на хартијата виткаме ролат. Го ставаме ролатот на послужавник и го премачкуваме со преостанатиот фил.
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Пилешка тава со сланина
Сусам топчиња
Динстано месо со печурки
Рибја чорба од ослич
Пилешко со лимон
Потпечена зелка со наут
Крем салата со колбаси
Триаголници со јаболки и ореви
Рум касато
Корнфлекс пита
Пилешка мусака со сос од рузмарин
Солен куглов со шунка
Колач со три слоја
Пита масленица
Брза салата од брокула
Свинско со свежи буковки
Јагнешко печено со пиво
Риба полнета со праз (посно)
Обланди со бисквити и чоколадо
Коцки со какао
Солени бомбици со маслинки
Чоколадни урми
Бела салата
Полнет крап во рерна
Коцки од гриз и праз
Пита со месо и ајвар
Погача со кулен

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: