Рецепти
Лимончело Ана Ѓорова

Популарен италијански ликер од лимон што е одличен по ручекот или вечерата

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Ракија(1 Литар)

Лимон(7 )

Шеќер(900 Грама)

Вода(1 Литар)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути

  1. Лимоните измијте ги под млаз ладна вода и исушете ги со крпа.
  2. Потоа излупете ја лушпата на површината (не го лупете белиот дел бидејќи е горчлив).
  3. Кората од лимоните ставете ја со алкохолот во тенџере покриени со капак да отстојат на темно и суво место 15 дена.
  4. Откако ќе поминат 15 дена, во друго тенџере на рингла зовријте ја водата и шеќерот. Мешајте на умерен оган додека шеќерот се растопи. Оставете го сирупот да се олади.
  5. Во меѓувреме процедете го алкохолот од тенџерето со кората од лимон и додајте го во тенџерето со сирупот.
  6. Добро измешајте го ликерот, претурете го во стаклено шише и оставете го да отстои 1 месец во темно и суво место (во подрум). Пред да го служите, ставете го во фрижидер да се олади.
Колач со круши и бадеми
Лазањи со болоњезе сос
Кростата од бадеми со мармалад
Домашни равиоли со сирење
Канелони со пилешко месо
Ролнички со моцарела
Макарони салата со горгонзола
Домашни канелони со печурки и бешамел сос
Тиквички на милански начин
Фетучини со лосос сос
Кростата со кокос и чоколадо
Лазањи со печурки
Црвен песто сос
Пепероната
Брускети со тиквички
Пилешки ражничи со песто сос
Салата од макарони со кисели краставички и сирење
Шпагети со ќофтиња
Фритата со домати и пиперки
Семифредо со чоколадо
Лимончело
Полнети модри патлиџани
Капоната
Чиабата леб
Сладолед тирамису
Фокача џеновезе
Италијански ќофтиња
Тортелини со пилешко и песто
Домашна наполетанска пица
Бонет

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: