Рецепти
Лимончело Ана Ѓорова

Популарен италијански ликер од лимон што е одличен по ручекот или вечерата

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Ракија(1 Литар)

Лимон(7 )

Шеќер(900 Грама)

Вода(1 Литар)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути

  1. Лимоните измијте ги под млаз ладна вода и исушете ги со крпа.
  2. Потоа излупете ја лушпата на површината (не го лупете белиот дел бидејќи е горчлив).
  3. Кората од лимоните ставете ја со алкохолот во тенџере покриени со капак да отстојат на темно и суво место 15 дена.
  4. Откако ќе поминат 15 дена, во друго тенџере на рингла зовријте ја водата и шеќерот. Мешајте на умерен оган додека шеќерот се растопи. Оставете го сирупот да се олади.
  5. Во меѓувреме процедете го алкохолот од тенџерето со кората од лимон и додајте го во тенџерето со сирупот.
  6. Добро измешајте го ликерот, претурете го во стаклено шише и оставете го да отстои 1 месец во темно и суво место (во подрум). Пред да го служите, ставете го во фрижидер да се олади.
Јафа бомбици
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Шеќерни прженки
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Смути од јапонски јаболки и круши
Ролат од локум (посно)
Бели топчиња
Експрес-пилешко со зеленчук
Сусам топчиња
Пилешки џигер во пиво
Колачиња зелени елки
Пилешко со лимон
Кнедли од крем сирење
Енергетски залчиња од тиква
Смути со киви и банани
Ролат со кокос
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Чоколаден чиа пудинг со портокал
Топчиња од палента
Чај со јаболко

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: