Рецепти
Лимончело
Популарен италијански ликер од лимон што е одличен по ручекот или вечерата
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПијалaкТИП НА КУЈНА
Италијанска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Лимоните измијте ги под млаз ладна вода и исушете ги со крпа.
- Потоа излупете ја лушпата на површината (не го лупете белиот дел бидејќи е горчлив).
- Кората од лимоните ставете ја со алкохолот во тенџере покриени со капак да отстојат на темно и суво место 15 дена.
- Откако ќе поминат 15 дена, во друго тенџере на рингла зовријте ја водата и шеќерот. Мешајте на умерен оган додека шеќерот се растопи. Оставете го сирупот да се олади.
- Во меѓувреме процедете го алкохолот од тенџерето со кората од лимон и додајте го во тенџерето со сирупот.
- Добро измешајте го ликерот, претурете го во стаклено шише и оставете го да отстои 1 месец во темно и суво место (во подрум). Пред да го служите, ставете го во фрижидер да се олади.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во