Рецепти
Лимончело Ана Ѓорова

Популарен италијански ликер од лимон што е одличен по ручекот или вечерата

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Ракија(1 Литар)

Лимон(7 )

Шеќер(900 Грама)

Вода(1 Литар)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути

  1. Лимоните измијте ги под млаз ладна вода и исушете ги со крпа.
  2. Потоа излупете ја лушпата на површината (не го лупете белиот дел бидејќи е горчлив).
  3. Кората од лимоните ставете ја со алкохолот во тенџере покриени со капак да отстојат на темно и суво место 15 дена.
  4. Откако ќе поминат 15 дена, во друго тенџере на рингла зовријте ја водата и шеќерот. Мешајте на умерен оган додека шеќерот се растопи. Оставете го сирупот да се олади.
  5. Во меѓувреме процедете го алкохолот од тенџерето со кората од лимон и додајте го во тенџерето со сирупот.
  6. Добро измешајте го ликерот, претурете го во стаклено шише и оставете го да отстои 1 месец во темно и суво место (во подрум). Пред да го служите, ставете го во фрижидер да се олади.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: