Рецепти
Лимончело Ана Ѓорова

Популарен италијански ликер од лимон што е одличен по ручекот или вечерата

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Ракија(1 Литар)

Лимон(7 )

Шеќер(900 Грама)

Вода(1 Литар)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути

  1. Лимоните измијте ги под млаз ладна вода и исушете ги со крпа.
  2. Потоа излупете ја лушпата на површината (не го лупете белиот дел бидејќи е горчлив).
  3. Кората од лимоните ставете ја со алкохолот во тенџере покриени со капак да отстојат на темно и суво место 15 дена.
  4. Откако ќе поминат 15 дена, во друго тенџере на рингла зовријте ја водата и шеќерот. Мешајте на умерен оган додека шеќерот се растопи. Оставете го сирупот да се олади.
  5. Во меѓувреме процедете го алкохолот од тенџерето со кората од лимон и додајте го во тенџерето со сирупот.
  6. Добро измешајте го ликерот, претурете го во стаклено шише и оставете го да отстои 1 месец во темно и суво место (во подрум). Пред да го служите, ставете го во фрижидер да се олади.
Посни колачи со локум
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пита со карамелизирана тиква
Евтин колач со јаболко (посно)
Колач со круши и бадеми
Цимет ѕвездички
Интегрален колач од јаболки
Торта фантазија
Ролат со кокос
Расолница
Куглов со ореви и чоколадо
Чоколадни кроасани
Рум касато
Торта со цели печени јаболки
Посен колач со јаболко и банана
Кокос коцки
Колач со јаболко
Колач со три слоја
Бели колачиња (посно)
Урма торта со ореви
Посен куглов со суво овошје
Таан баклава
Печени пирошки
Колач со јаболки и ореви
Англиска пита со бадеми
Вештерски прсти
Чоколадна парфе торта со ореви

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: