Рецепти
Линцер колачиња со џем Ана Ѓорова

Преслатки колачиња што се одлични за Денот на вљубените. Изненадете ги вашите најмили и подгответе им ги, нема да се покаете

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(2 Чаши)

Прашок за печиво(1/2 Кафена лажица)

Ореви(3/4 Чаша)

Шеќер во прав(2 лажици + за посипување врз колачите )

Цимет(1/8 Кафена лажица)

Сол(1/8 Кафена лажица)

Путер(1/2 Чаша)

Шеќер(1/4 Чаша)

Екстракт од ванила(1 Кафена лажица)

Јајце(1 )

Џем од јагоди

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути + 2 часа за тестото

  1. Оревите сомелете ги и измешајте ги со шеќерот во прав, солта и циметот. Додајте го и обичниот шеќер, омекнатиот путер исечен на коцки и ставете ги во блендер. Миксирајте додека смесата убаво се соедини.
  2. Потоа додајте ги јајцата, ванилата, брашното и печивото во блендерот и мешајте додека да добиете хомогена смеса. Тестото замесете го во топка и оставете го минимум 2 часа во фрижидер (или преку ноќ).
  3. Рерната загрејте ја на 190 степени.
  4. На малку набрашнета површина расукајте го тестото со дебелина од 3 мм. Ставете го во фрижидер уште 20 минути.
  5. Сечете кругови со димензии од 50 мм со калапи за колачи.

linzer4

6.Поделете ги исечените кругови во два купа. Пола од круговите исечете ги со срце форми за колачи со димензии од 12 мм.

linzer

7.Печете ги колачињата во загреаната рерна, 8-10 минути, па оставете ги да се оладат.

8.Сечените делови (со срцињата) наредете ги едно до друго и наросете ги со шеќер во прав.

linzer3

9.Несечените кругови премачкајте ги со џем (џемот претходно загрејте го на умерена температура и оладете го), па поклопете ги со сечените делови.

linzer2

 

А, мини делчињата од срцињата што ги исековте, не ги фрлајте – туку премачкајте ги со џем и наросете шеќер во прав.

linzer5

Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Динстани јунешки ребра
Оревки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Чоколадни кроасани
Пилешко во павлака
Тестенини со сос од туна
Тробоен куглов
Зелка на грчки начин
Ролат со цимет и суво грозје
Резанки од палачинки
Руски колач со афион
Чоколаден куглоф
Посен куглов со суво овошје
Ролнички со крем
Пита со тиквички и со гриз
Мафини со нутела крем
Цимет ролнички со бадеми
Жолт куглов колач
Англиска пита со бадеми
Пита со јајца и кајмак
Свинско месо со бел сос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: