
Преслатки колачиња што се одлични за Денот на вљубените. Изненадете ги вашите најмили и подгответе им ги, нема да се покаете
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минутиБрашно(2 Чаши)
Прашок за печиво(1/2 Кафена лажица)
Ореви(3/4 Чаша)
Шеќер во прав(2 лажици + за посипување врз колачите )
Цимет(1/8 Кафена лажица)
Сол(1/8 Кафена лажица)
Путер(1/2 Чаша)
Шеќер(1/4 Чаша)
Екстракт од ванила(1 Кафена лажица)
Јајце(1 )
За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути + 2 часа за тестото
- Оревите сомелете ги и измешајте ги со шеќерот во прав, солта и циметот. Додајте го и обичниот шеќер, омекнатиот путер исечен на коцки и ставете ги во блендер. Миксирајте додека смесата убаво се соедини.
- Потоа додајте ги јајцата, ванилата, брашното и печивото во блендерот и мешајте додека да добиете хомогена смеса. Тестото замесете го во топка и оставете го минимум 2 часа во фрижидер (или преку ноќ).
- Рерната загрејте ја на 190 степени.
- На малку набрашнета површина расукајте го тестото со дебелина од 3 мм. Ставете го во фрижидер уште 20 минути.
- Сечете кругови со димензии од 50 мм со калапи за колачи.
6.Поделете ги исечените кругови во два купа. Пола од круговите исечете ги со срце форми за колачи со димензии од 12 мм.
7.Печете ги колачињата во загреаната рерна, 8-10 минути, па оставете ги да се оладат.
8.Сечените делови (со срцињата) наредете ги едно до друго и наросете ги со шеќер во прав.
9.Несечените кругови премачкајте ги со џем (џемот претходно загрејте го на умерена температура и оладете го), па поклопете ги со сечените делови.
А, мини делчињата од срцињата што ги исековте, не ги фрлајте – туку премачкајте ги со џем и наросете шеќер во прав.