Рецепти
Лиснати ролнички
Интересно предјадење со суви сливи, сланина и фета сирење кое оди одлично во комбинација со крем салата
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Лиснато тесто(1 Пакување)
Суви сливи(12 Парчиња)
Димена сланина(12 Парчиња)
Фета сирење(12 коцки )
Рум(малку )
Жолчка од јајце(1 )
Ф‘стаци(1/2 Чаша)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 50 минути
- Сувите сливи се мијат, се чистат од семки и се оставаат во малку рум да отстојат 30 минути.
- Секој лист од лиснатото тесто се развлекува на маса попрскана со брашно и се сече на шест дела. Исцедените сливи од рум ги полниме со парче фета сирење.
- На секоја лента од лиснатото тесто се става лист од сланината и полнета слива на едниот крај. Ги виткаме во ролат.
- Така добиените ролнички се редат во тава обложена со хартија за печење, ги премачкуваме со изматена жолчка и одозгора наросуваме со сечканите ‘фстаци. Печеме на средна температура додека тестото благо порумени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во