Рецепти
Локум бомбици
Вкусни и лесни бомбички што се топат во уста
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Локум(250 Грама)
Алва(таан 200 грама )
Мелени ореви(100 Грама)
Мелени бисквити(Плазма 150 грама )
Црно чоколадо(200 Грама)
Сок од портокал(цеден 50 мл )
Масло(3 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Во длабок сад ставете ги локумот и издробената таан алва.
- Замесете ги со рака, па постепено една по една додавајте ги преостанатите состојки: мелените ореви, мелените плазма бисквити, 100 г сечкано чоколадо и 50 мл сок од цеден портокал.
- Месете со дланките додека се изедначат состојките, потоа обликувајте бомбици со големина на орев.
- Во тенџере на оган искршете ги преостанатите 100 грама чоколадо, додајте 3 лажици масло за јадење и мешајте убаво да се растопи.
- Бомбиците извалкајте ги во топеното чоколадо и во чоколадни трошки по желба или со јатки.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во