Рецепти
Локумадес – крофни Ана Ѓорова

Грчки мини-крофни со прелив од мед, цимет, ореви и сусам

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Белка од јајце(2 )

Грчки јогурт(1 Чаша)

Брашно(3 Чаши)

Квасец(1/2 Супена лажица)

Виски(1 Супена лажица)

Мед(1/4 Чаша)

Вода(1/4 Чаша)

Цимет(1 Прстофат)

Сусам(1 Прстофат)

Сечкани ореви(1 Прстофат)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 15 минути

  1. Ставете ги медот и водата да се варат додека не зовријат.
  2. Во сад ставете ги јогуртот и белките од јајце и убаво соединете ја смесата со мешалка. Во друг сад ставете ги брашното и квасецот и додајте ги во садот со белките од јајце, па додајте виски. Убаво измешајте ја смесата за да се соедини.
  3. Во подлабок сад за пржење ставете повеќе масло – да биде над крофните. Кога малку ќе се загрее маслото, ставете од тестото 2 супени лажици во тавата, превртувајте и пржете додека не добијат потемна боја. Потоа ставајте ги готовите крофни во чинија покриена со салфета за да се исцеди маслото.
  4. Кога ќе се испржат сите крофни, ставете им од смесата со мед и наросете со цимет, сусам и сечкани ореви.
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Динстани јунешки ребра
Оревки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Чоколадни кроасани
Пилешко во павлака
Тестенини со сос од туна
Тробоен куглов
Зелка на грчки начин
Ролат со цимет и суво грозје
Резанки од палачинки
Руски колач со афион
Чоколаден куглоф
Посен куглов со суво овошје
Ролнички со крем
Пита со тиквички и со гриз
Мафини со нутела крем
Цимет ролнички со бадеми
Жолт куглов колач
Англиска пита со бадеми
Пита со јајца и кајмак
Свинско месо со бел сос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: