Рецепти
Мафини со ананас Ана Ѓорова

Мафини со крем од ананас и пудинг за вкусен десерт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Сода бикарбона(1/2 лажиче (за мафините) )

Прашок за печиво(1/2 пакување (за мафините) )

Ванилин шеќер(1 пакување (за мафините) )

Брашно(18 лажици (за мафините) )

Шеќер(8 лажици (за мафините) )

Масло(6 лажици (за мафините) )

Млеко(2 дл (за мафините) )

Јајце(2 (за мафините) )

Ананас во конзерва(400 г (за кремот) )

Брашно(2 лажици (за кремот) )

Маргарин(125 г (за кремот) )

Шеќер(5 лажици (за кремот) )

Пудинг од ванила(1 пакување (за кремот) )

Млеко(5 дл (за кремот) )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути

Мафини:

  1. Јајцата се матат со шеќерот, се додаваат маслото, млекото, брашното, печивото, сода бикарбоната и ванилиниот шеќер.
  2. Смесата се истура во калапи за мафини и се пече на 180-200°C околу 25-30 минути.
  3. Изладените мафини се сечат на половина, па се прскаат со сок од ананас.

Крем:

  1. Брашното и пудингот се разматуваат со 1 дл млеко и се варат во 4 дл млеко со шеќер.
  2. Кога смесата ќе се згусне, се лади и се соединува со изматен маргарин. Се додава ситно сечан ананас.

Филување:

  1. Мафините се премачкуваат со кремот и се спојуваат.
  2. Одозгора се декорираат со уште крем или со кругови ананас од конзерва.
Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: