Рецепти
Мафини со ананас
Мафини со крем од ананас и пудинг за вкусен десерт
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Сода бикарбона(1/2 лажиче (за мафините) )
Прашок за печиво(1/2 пакување (за мафините) )
Ванилин шеќер(1 пакување (за мафините) )
Брашно(18 лажици (за мафините) )
Шеќер(8 лажици (за мафините) )
Масло(6 лажици (за мафините) )
Млеко(2 дл (за мафините) )
Јајце(2 (за мафините) )
Ананас во конзерва(400 г (за кремот) )
Брашно(2 лажици (за кремот) )
Маргарин(125 г (за кремот) )
Шеќер(5 лажици (за кремот) )
Пудинг од ванила(1 пакување (за кремот) )
Млеко(5 дл (за кремот) )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути
Мафини:
- Јајцата се матат со шеќерот, се додаваат маслото, млекото, брашното, печивото, сода бикарбоната и ванилиниот шеќер.
- Смесата се истура во калапи за мафини и се пече на 180-200°C околу 25-30 минути.
- Изладените мафини се сечат на половина, па се прскаат со сок од ананас.
Крем:
- Брашното и пудингот се разматуваат со 1 дл млеко и се варат во 4 дл млеко со шеќер.
- Кога смесата ќе се згусне, се лади и се соединува со изматен маргарин. Се додава ситно сечан ананас.
Филување:
- Мафините се премачкуваат со кремот и се спојуваат.
- Одозгора се декорираат со уште крем или со кругови ананас од конзерва.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во