Рецепти
Маринирана риба на скара
Печена риба во маринада од лимон со гарнир од спанаќ и компири. На здравје!
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Здрава хранаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Свеж сок од лимон(2 Супени лажици)
Маслиново масло(6 Супени лажици)
Рибји филети(800 Грама)
Спанаќ(400 Грама)
Компир(200 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Маринада: во сад измешајте 2 лажици лимонов сок и 6 лажици маслиново масло. Измешајте и додајте малку бибер, ситно сечкани лук и магдонос и мајчина душичка или рузмарин.
- Рибата оставете ја да се маринира во течноста околу 30-60 минути.
- Маринираните рибји филети посолете ги и испечете ги на скара.
- Компирот сварете го, а спанаќот (или штавеј) кратко бланширајте го.
- На маслиново масло пропржете чешне сечкан лук, додате ги сечканите компир и спанаќ, зачинете по вкус и пржете ги додека се соединат убаво.
- Рибата послужете ја со гарнирот од компир и спанаќ.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во