Рецепти
Маринирани свински кременадли со лут сос
Вкусни кременадли со чили сос од пиперки, домати и пченка
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Свински кременадли(4 парчиња )
Сенф(1 Супена лажица)
Мед(1 Супена лажица)
Јаболков оцет(2 Супени лажици)
Маслиново масло(3 Супени лажици)
Црвен пипер(1 Кафена лажица)
Коријандер(малку )
Рендана кора од портокал(од 1 портокал )
Чили пиперка(12 )
Кромид(4 мали чешниња )
Црвена пиперка(2 )
Домат(4 )
Пченка во конзерва(250 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Маринада: во сад измешајте лажица мед, лажица сенф, две лажици јаболков оцет и три лажици маслиново масло. Додајте лажичка црвен пипер, малку сечкан коријандер и изрендана кора од еден портокал.
- Свинските кременадли премачкајте ги со маринадата убаво, превиткајте ги со проѕирна фолија и оставете ги во пластичен сад да отстојат најмалку 1 час.
- Потоа печете ги на скара од двете страни додека убаво заруменат.
- Лутите пиперчиња испечете ги на скара, потоа исечкајте ги ситно, исчистете ги од семките и помешајте ги исечканитекромид, домати и пченка. Зачинете со сол и бибер и пржете го сосот на умерен оган додека се згусне.
- Послужете го месото со сосот од лути пиперки во посебен сад, или истурете го врз месото по желба.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во