Рецепти
Маринирано свинско месо со грашак во сос
Гурмански ручек од свинско месо во зачини и мед со гарнир од варен грашак. Добар апетит!
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Свински врат(500 грама без коска )
Грашок(300 Грама)
Мед(1 Супена лажица)
Сенф(1 Супена лажица)
Вегета(1 Супена лажица)
Сол(малку )
Брашно(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути
- Месото се сече на потенки парчиња.
- Состојките за маринада (мед, сенф, зачини) се мешаат и потоа со неа се премачкува месото.
- Маринираното месо се остава да стои 1 час, потоа се става во тава со масло и се запржува од двете страни.
- Кога е испржено месото, се налева вода во тавата колку да го покрие месото и се остава да се динста на тиво оган околу 30 минути.
- Потоа се вади околу половина чаша од течноста во која се динста месото, се остава да се олади и во истата се раствора брашното.
- Кашата се истура во тавата со месото, која сè уште не е на оган, се промешува додека се згусне, па се додава сварениот грашак и се остава да проврие уште 5 минути.
- Готовото месо се служи со салата по желба, со ориз или со компири и со грашакот.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во