Рецепти
Меден колач со ореви
Посен и вкусен колач кој брзо се подготвува
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Суво грозје(100 Грама)
Ореви(250 Грама)
Шеќер(200 Грама)
Масло(100 Милилитри)
Газирана вода(250 Милилитри)
Лимон(1 )
Црно чоколадо(50 Грама)
Прашок за печиво(1 )
Цимет(малку )
Ванилин шеќер(1 )
Брашно(300 Грама)
Мед(200 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути
- Сувото грозје и 50 грама од оревите се сечкаат, а кората од лимонот и чоколадото се рендаат.
- Во сад се мешаат шеќерот, сувото грозје, маслото, киселата вода, ренданата кора од лимон, печивото, циметот, ванилиниот шеќер, чоколадото, 200 грама мелени ореви и брашното.
- Откако смесата убаво ќе се соедини, се истура во тепсија и се пече на 220 степени.
- Готовиот колач одозгора се премачкува со медот, а потоа се наросува со сечканите ореви и повторно се враќа во рерна да се запече уште 5 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во