Рецепти
Мексикански крофни
Сочни крофни на мексикански начин кои совршено одат во комбинација со чоколадо и кафе
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Мексиканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Вода(1 Чаша)
Несолен путер(4 Супени лажици)
Кафеав шеќер(2 Супени лажици)
Екстракт од ванила(1 Кафена лажица)
Сол(1/4 Кафена лажица)
Брашно(1 Чаша)
Јајце(4-5 )
Цимет(1/2 Кафена лажица)
Шеќер(1/2 Чаша)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Во средна тава ставете 1 чаша вода, путер, кафеав шеќер, ванила и сол. Гответе со постојано мешање на умерена температура додека смесата не почне да зоврива, а потоа додајте го брашното и измешајте брзо со метална жица додека смесата не се соедини и додека нема грутки.
-
Тргнете од оган и ставете ги јајцата. Замесете добро тесто и со лажица земете дел и пржете го во длабок сад со повеќе масло (до 3 см) . Повторете ја постапката со останатите крофни додека не станат темнокафени.
-
Измешајте ги шеќерот и циметот и наросете врз готовите крофни, па послужете ги топли.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во