Рецепти
Мексикански такос со ракчиња во сос и свеж ананас
Мексикански такос со печени ракчиња, богат сос од многу состојки, свеж ананас и црвена зелка. Добитна комбинација на вкусни и разни состојки која со сигурност ќе Ви се допадне.
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Мексиканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Ракчиња(450 Грама)
Црвена пиперка(1 )
Лук(2 Чешниња)
Ѓумбир во прав(1 Супена лажица)
Млад кромид(2 )
Сушен темјан(1 Супена лажица)
Морско оревче(3/4 Кафени лажици)
Цимет(3/4 Кафени лажици)
Кафеав шеќер(1 Супена лажица)
Масло(1 Супена лажица)
Оцет(2 Супени лажици)
Соја сос(2 Супени лажици)
Рум(1 Супена лажица)
Портокал(1/2 )
Лимон(1 )
Црвена зелка(100 Грама)
Тортиљи(12 )
Ананас(500 Грама)
Павлака(4-5 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Изблендирајте ги убаво следниве состојки и подгответе маринада: црвена пиперка, лук, ѓумбир, млад кромид, темјан, рендано морско оревче, цимет, кафеав шеќер, масло, оцет, соја сос, рум, свеж сок и рендана кора од 1/2 портокал и свеж сок и рендана кора од 1 лимон.
- Прелијте ги ракчињата во подготвениот сос и оставете ги во сад 20 минути да отстојат и да впијат од состојките, или пак, уште подобро е да ги оставите преку ноќ.
- Така подготвените ракчиња, печете ги на скара или на рерна на умерена температура, од двете страни по 1-3 минути.
- Во готовите тортиљи ставете исечкана зелка, свеж исечкан ананас, ракчиња, сосот во кој се маринираа и одозгора по желба ставете павлака.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во