Рецепти
Компот од круши Ана Ѓорова

Ова е основен рецепт за компот од тврди круши, кои е потребно претходно да се бланшираат (провријат), а потоа да се стават во тегли.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Круша(1 Килограм)

Вода(5 Децилитри)

Шеќер(150 Грама)

Ванила стапче(1 )

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Одберете зрели, тврди круши со околу иста величина и излупете ги. Ако се мали круши, преполовете ги, а ако се поголеми исечете ги на кришки.
  2. Ставете ја водата во тенџере на оган. Кога ќе зоврие, ставете ги крушите и варете ги 5 минути.
  3. Со метална решеткаста лажица извадете ги крушите и оставете ги настрана да се исцедат.
  4. Оладените и исцедени круши распоредете ги во чисти, стаклени тегли.
  5. Во сирупот каде што се вареа крушите додајте толку вода колку да добиете потребна количина за потоа да прелиете во теглите.
  6. Ставете повторно на оган и додајте го шеќерот и ванила стапчето. Гответе со постојано мешање додека не се растопи шеќерот.
  7. Смесата прелијте ја врз крушките во теглите и пастеризирајте ги 15 минути.
Јафа бомбици
Банана лепче
Банана залчиња
Ванила бомбици
Шеќерни прженки
Овесни барови со јаворов сируп
Суви колачи со лешници
Енергетски залчиња од тиква
Лепчиња со лук и магдонос
Чоколадни бомбици со авокадо
Здрав џем од ѓумбир
Шеќерни јаболки
Кекси со лешници
Сос од грав и лук
Сир тостерки
Мини переци
Чоколадни бомбици со суво овошје и јатки
Цимет ролнички со бадеми
Овесни колачиња со цимет и мед
Крекери со сирење и ким
Овесни бомбици со јатки
Домашен крем од кикирики
Паштета од хељда
Бајадера од урми и кикирики
Кралска паштета
Прелив од боровинки
Непечени чоколадни коцки со суво овошје
Пире од карфиол
Бомбици со индиски ореви
Тахини (сос од сусам)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: