Рецепти
Компот од круши
Ова е основен рецепт за компот од тврди круши, кои е потребно претходно да се бланшираат (провријат), а потоа да се стават во тегли.
ТИП НА РЕЦЕПТ
УжинаТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Одберете зрели, тврди круши со околу иста величина и излупете ги. Ако се мали круши, преполовете ги, а ако се поголеми исечете ги на кришки.
- Ставете ја водата во тенџере на оган. Кога ќе зоврие, ставете ги крушите и варете ги 5 минути.
- Со метална решеткаста лажица извадете ги крушите и оставете ги настрана да се исцедат.
- Оладените и исцедени круши распоредете ги во чисти, стаклени тегли.
- Во сирупот каде што се вареа крушите додајте толку вода колку да добиете потребна количина за потоа да прелиете во теглите.
- Ставете повторно на оган и додајте го шеќерот и ванила стапчето. Гответе со постојано мешање додека не се растопи шеќерот.
- Смесата прелијте ја врз крушките во теглите и пастеризирајте ги 15 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во