Рецепти
Компот од круши Ана Ѓорова

Ова е основен рецепт за компот од тврди круши, кои е потребно претходно да се бланшираат (провријат), а потоа да се стават во тегли.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Круша(1 Килограм)

Вода(5 Децилитри)

Шеќер(150 Грама)

Ванила стапче(1 )

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Одберете зрели, тврди круши со околу иста величина и излупете ги. Ако се мали круши, преполовете ги, а ако се поголеми исечете ги на кришки.
  2. Ставете ја водата во тенџере на оган. Кога ќе зоврие, ставете ги крушите и варете ги 5 минути.
  3. Со метална решеткаста лажица извадете ги крушите и оставете ги настрана да се исцедат.
  4. Оладените и исцедени круши распоредете ги во чисти, стаклени тегли.
  5. Во сирупот каде што се вареа крушите додајте толку вода колку да добиете потребна количина за потоа да прелиете во теглите.
  6. Ставете повторно на оган и додајте го шеќерот и ванила стапчето. Гответе со постојано мешање додека не се растопи шеќерот.
  7. Смесата прелијте ја врз крушките во теглите и пастеризирајте ги 15 минути.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: