Рецепти
Мусака од штавеј и ориз
Вкусен ручек од зеленчук
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Штавеј(1 Килограм)
Млад кромид(3 )
Млад лук(3 )
Ориз(1 Чаша)
Јајце(3 )
Кисело млеко(200 Милилитри)
Брашно(2-3 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Во тава на оган на загреано масло се ставаат ситно сечканите млад кромид и млад лук да се пржат. Потоа се додаваат исечканите штавеј и магдонос да се пропржат.
- Во тава за печење на дното се става половина од штавејот, потоа се додава оризот и на крај остатокот од штавејот.
- Во длабок сад на оган се ставаат 500 мл вода, се става коцката да се растопи, а потоа растопената пилешка коцка се додава во тавата со штавеј.
- Тавата се става во загреана рерна на 180 степени и се пече околу 20 минути.
- Јајцата и киселото млеко се матат и се додава брашно. Кога мусаката ќе биде готова, се прелива со јајцата, па се враќа во тавата да се допече.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во