Рецепти
Њоки на италијански начин
Италијански специјалитет
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Италијанска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Њоки(700 Грама)
Свеж босилек(1 Китка)
Маскарпоне сирење(150 Грама)
Млеко(1.5 Литри)
Жолчка од јајце(2 )
Шери домати(400 Грама)
Сирење(50 Грама)
Сол(1 Прстофат)
Бибер(1 Прстофат)
Масло(2 Кафени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Њоките се приготвуваат според упатството на пакувањето и се готови кога ќе испловат на површината.
- Исцедете ги. Загрејте ја рерната на 220°C. Земете огноотпорен сад и намачкајте го со масло.
- Во длабок сад ставете го млекото, жолчките од јајце, марскапоне сирењето, сечканиот босилек, солта и биберот и промешајте. Можете сите состојки да ги ставите во блендер или да ги соедините со миксер, важно е да се добие еднаков густ сос.
- На страна исечкајте шери домати на половинки.
- Њоките ставете ги во садот за печење, па наредете ги шери доматите и полијте ги со сосот и на крај ставете одозгора рендано сирење.
- Печете 15 – 20 минути да се растопи сирењето.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во