Рецепти
Новогодишни елки
Лесни и декоративни новогодишни елки
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Бисквити(500 Грама)
Мелени ореви(100 Грама)
Маргарин(250 Грама)
Јајце(1 )
Портокал(1 )
Шеќер во прав(100 Грама)
Бело чоколадо(200 Грама)
Шлаг крем ванила(2 Пакувања)
Млеко(200 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 40 минути
- Прво се мелат бискивитите или за полесно ќе ги искршиме и потоа се ренда чоколадото.
- Се топи маргаринот со шеќерот и се додава во мелените бисквити или искршените бисквити.
- Се додава ренданата чоколада, сокот од портокал, мелените ореви и изматеното јајце.
- Целата смеса се меша убаво се додека не се соединат сите состојки заедно
- Откако смесата ќе биде готова, се зема дел од смесата и се сука со раце да се формираат конусите
- Постапката се повторува се додека имаме смеса.
- Откако конусите ќе ги формираме потоа следува филување со шприц и декорирање.
- Во сад ги истураме двете ќеси шлаг и млекото и се мати се додека не се добие густа смеса. Се додава и зелена прехрамбена боја по желба.
- Се полни шприцот со шлаг и се почнува со декорирање на елките.
- Се украсуваат по желба со топчиња или некои зрнца.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во