Рецепти
Ориз со златна мешавина
Брза и лесна вечера од ориз, пченка, грашак и моркови. Предлог: послужете со месо или пак во комбинација со салата
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Ориз(2 Чаши)
Црвен пипер(2 Супени лажици)
Бибер(2 Супени лажици)
Сол(1 Супена лажица)
Кромид(1 Главица)
Масло(2 Супени лажици)
Вода(3 Чаши)
Златна мешавина(1 Пакување)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 25 минути
- Во голема, округла тава ставете масло и пропржете го оризот со 1 главица кромид. Додајте црвен пипер, сол и бибер, пржете и мешајте додека оризот не омекне.
- Додајте ја златната мешавина од морков, грашак и пченка во тавата, промешајте и додајте околу 2 – 3 чаши вода (да биде над оризот) и динстајте на тивок оган околу половина час додека не испари водата.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во