Рецепти

Ослиќ во лут сос (посно)
Несомнено е дека рибата претставува извор на високо квалитетни протеини, масти, железо и калиум. Затоа дозволете си да го пробате овој вкусен, здрав и посен рецепт.
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Ослиќ(1 Килограм)
Масло(300 Милилитри)
Чили сос(2 Супени лажици)
Бел лук, излупен и згмечен(1 Чешне)
Соја сос(2 Кафени лажици)
Сол(1 Кафена лажица)
Шеќер(1 Кафена лажица)
Оцет(1 Кафена лажица)
Бело вино(3 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Рибата се чисти, се вадат главата и опашката, се засекува и се става во загреано тавче да се испржи од двете страни подеднакво.
- Потоа се остава да се цеди, а за тоа време се мешаат состојките за сосот: чили сос (можете и ајвар со мелена сува пиперка или половина лажиче мелен ѓумбир), испасирано лукче, соја сос, сол, шеќер, неколку капки оцет и бело вино.
- Во тавче за печење се става лажица масло, убаво се загрева, па се става сосот подготвен од зачините и одозгора рибата.
- Сето тоа убаво се крчка на умерена температура околу 15 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во