Рецепти
Ослиќ во лут сос (посно) Ана Ѓорова

Несомнено е дека рибата претставува извор на високо квалитетни протеини, масти, железо и калиум. Затоа дозволете си да го пробате овој вкусен, здрав и посен рецепт.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Ослиќ(1 Килограм)

Масло(300 Милилитри)

Чили сос(2 Супени лажици)

Бел лук, излупен и згмечен(1 Чешне)

Соја сос(2 Кафени лажици)

Сол(1 Кафена лажица)

Шеќер(1 Кафена лажица)

Оцет(1 Кафена лажица)

Бело вино(3 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Рибата се чисти, се вадат главата и опашката, се засекува и се става во загреано тавче да се испржи од двете страни подеднакво.
  2. Потоа се остава да се цеди, а за тоа време се мешаат состојките за сосот: чили сос (можете и ајвар со мелена сува пиперка или половина лажиче мелен ѓумбир), испасирано лукче, соја сос, сол, шеќер, неколку капки оцет и бело вино.
  3. Во тавче за печење се става лажица масло, убаво се загрева, па се става сосот подготвен од зачините и одозгора рибата.
  4. Сето тоа убаво се крчка на умерена температура околу 15 минути.
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Пилешка тава со сланина
Сусам топчиња
Динстано месо со печурки
Рибја чорба од ослич
Пилешко со лимон
Потпечена зелка со наут
Крем салата со колбаси
Триаголници со јаболки и ореви
Рум касато
Корнфлекс пита
Пилешка мусака со сос од рузмарин
Солен куглов со шунка
Колач со три слоја
Пита масленица
Брза салата од брокула
Свинско со свежи буковки
Јагнешко печено со пиво
Риба полнета со праз (посно)
Обланди со бисквити и чоколадо
Коцки со какао
Солени бомбици со маслинки
Чоколадни урми
Бела салата
Полнет крап во рерна
Коцки од гриз и праз
Пита со месо и ајвар
Погача со кулен

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: