Рецепти
Овошна салата во ананас
Вистинско овошно доживување – преполовен ананас богат со овошни плодови и интересен прелив
ТИП НА РЕЦЕПТ
СалатиТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Ананас(2 )
Бадеми(30 Грама)
Портокал(2 )
Банана(1 )
Свеж сок од лимон(1 Супена лажица)
Сок од портокал(1 Супена лажица)
Јаворов сируп(2 Супени лажици)
Рум(2 Супени лажици)
Чоколаден прелив(6 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 35 минути
- Употребете готови бадеми – излупени и исечкани, во спротивно излупете ги и исечкајте ги на листови, а потоа во тава без масло кратко пропржете ги колку да добијат светлокафена боја. Ставете ги во сад настрана и оставете да се оладат.
- Употребете 2 помали ананаси, преполовете ги по должина заедно со зелениот дел.
- Месестиот дел од внатрешноста издлабете го со тоа што ќе оставите 2 см на краевите.
- Издлабениот дел од ананасот исечкајте го на парчиња и оставете го настрана.
- Во подлабок сад излупете ги портокалите и бананите и исечете ги на парчиња.
- Додајте сок од лимон врз портокалите и бананите и измешајте. Додајте го месестиот дел од ананасот кој претходно ги исечкавте на парчиња и повторно промешајте.
- Во друг сад измешајте го сокот од портокал, јаворовиот сируп и румот, а потоа додајте врз салатата.
- Смесата од овошната салата и преливот распоредете ја во преполовените ананаси.
- На крај, додајте чоколаден прелив и наросете со бадемите. Уживајте!
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во