Рецепти
Овошни корпички Ана Ѓорова

Овошен десерт од кајсии и Бренди

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(150 Грама)

Јајце(1 )

Путер(80 Грама)

Шеќер(60 Грама)

Мелени ореви(125 Грама)

Прашок за печиво(1/4 Кафена лажица)

Кајсија(200 Грама)

Бренди(2 Супени лажици)

Шеќер во прав(175 Грама)

Бадеми(0.5 Шака)

Млеко(2-3 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Се мешаат брашното и прашакот за печиво, во средината се прави вдлабнатина и се става 1 јајце, шеќер и путер.
  2. Се замесува глатко тесто, се обликува со сукало и се остава во фрижидер 1 час.
  3. Кајсиите се преполовуваат, се преливаат со бренди и се оставаат да отстојат 1 час.
  4. Малку млеко се вари со 50 грама шеќер во прав. Кога ќе зоврие, се прелеваат мелените ореви, се остава да се подолади и се става во фрижидер.
  5. Тестото се расукува и се обложуваат намастените модли. Во секоја од нив се става половина кајсија и се посипува со сечкан бадем.
  6. Се додаваат припремените ореви и се преклопува со тесто.
  7. Се премачкува со глазура од шеќер во прав, која е направена од 125 грама шеќер во прав помешан со 2-3 лажици топла вода.
  8. Овошните корпички се печат во загреана рерна на 180°C околу 40 минути.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: