Рецепти
Палачинки од пченка со коријандер и млад кромид Ана Ѓорова

Вкусен мексикански рецепт за солени палачинки

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(1 )

Јогурт(1 Чаша)

Брашно(1/2 Чаша)

Прашок за печиво(1 Кафена лажица)

Коријандер(1/4 Чаша)

Млад кромид(1/3 Чаша)

Масло(2 Супени лажици)

Шеќер(1 Кафена лажица)

Сода бикарбона(1/2 Кафена лажица)

Чили пиперка(1 )

Пченкарно брашно(1/3 Чаша)

Сол(1/4 Кафена лажица)

Пченка(1 Чаша)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Во сад измешајте ги белото брашно со сода бикарбона, прашак за печиво, сол и шеќер. Измешајте и додајте го и пченкарното брашно.
  2. Јајцето изматете го во друг сад со јогуртот, претходно варените зрна пченка, исечканите коријандер и млад кромид, сечканата чили пиперка (по желба) и маслото. Убаво соединете и промешајте ги со смесата од брашно.
  3. Намастена тава ставете ја на силен оган. Кога ќе се загрее маслото, со поголема лажица земете дел од смесата и пржете ја од едната страна. Кога палачинката ќе добие убава, кафена боја, превртете ја и пржете ја од другата страна.
  4. Постапката повторете ја додека не ја потрошите смесата, а готовите палачинки сервирајте ги со мед или со павлака по вкус.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: