Рецепти
Палачинки од пченка со коријандер и млад кромид
Вкусен мексикански рецепт за солени палачинки
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
Мексиканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(1 )
Јогурт(1 Чаша)
Брашно(1/2 Чаша)
Прашок за печиво(1 Кафена лажица)
Коријандер(1/4 Чаша)
Млад кромид(1/3 Чаша)
Масло(2 Супени лажици)
Шеќер(1 Кафена лажица)
Сода бикарбона(1/2 Кафена лажица)
Чили пиперка(1 )
Пченкарно брашно(1/3 Чаша)
Сол(1/4 Кафена лажица)
Пченка(1 Чаша)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Во сад измешајте ги белото брашно со сода бикарбона, прашак за печиво, сол и шеќер. Измешајте и додајте го и пченкарното брашно.
- Јајцето изматете го во друг сад со јогуртот, претходно варените зрна пченка, исечканите коријандер и млад кромид, сечканата чили пиперка (по желба) и маслото. Убаво соединете и промешајте ги со смесата од брашно.
- Намастена тава ставете ја на силен оган. Кога ќе се загрее маслото, со поголема лажица земете дел од смесата и пржете ја од едната страна. Кога палачинката ќе добие убава, кафена боја, превртете ја и пржете ја од другата страна.
- Постапката повторете ја додека не ја потрошите смесата, а готовите палачинки сервирајте ги со мед или со павлака по вкус.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во