Рецепти
Печена тиква
Традиционален рецепт за богатата бадникова трпеза
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Тиква(500 Грама)
Јаболко(2 )
Ванилин шеќер(1 Пакување)
Цимет(1 Пакување)
Кафеав шеќер(2 Супени лажици)
Вода(1 Чаша)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 45 минути
- Исчистете ја тиквата од семките, но оставете ја кората и сечете парчиња со дебелина од половина сантиметар и ставете ги во сад за печење.
- Јаболките се мијат и се длабат во средината и се ставаат и тие во садот за печење.
- Сите заедно посипете ги со ванилин шеќер и цимет, а средините во јаболките наполнете ги со шеќер.
- Внимателно се става вода да го покрие дното на садот и се пече во загреана рерна 40 минути на 250 степени.
- Внимавајте да не изгорат бидејќи тогаш тиквата ќе се залепи на садот, затоа внимателно следете од време на време што се случува во рерната.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во