Рецепти
Печурки со спанаќ и пилешко
Интересен и здрав појадок за оние со поголем апетит наутро
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
Здрава хранаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Спанаќ(исчистен 300 грама )
Пилешки гради(500 Грама)
Свежи шампињони(500 Грама)
Пченка(замрзнати зрна 250 грама )
Јајце(4 )
Праз(1 )
Павлака(неутрална 200 мл )
Кромид(1 Главица)
Лук(2 Чешниња)
Вегета(2 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути
- Пилешките гради исечете ги на коцки и ставете ги во тенџере на загреано масло на оган. Зачинете ги со сол, бибер и вегета, па промешајте.
- Откако месото ќе се запржи, извадете го во чинија од тенџерето и во тенџерето во истата маснотија пропржете го исечканите кромид и прав.
- Откако ќе омекнат, додајте ги печурките, исечкани на тенки листови, и промешајте.
- Кога и печурките ќе се пропржат, додајте го исечканиот спанаќ и згмечените чешниња лук.
- Добро промешајте ги сите состојки и додајте го и пилешкото месо и зрната пченка. Повторно зачинете.
- Во друг сад со жица изматете ги јајцата, неутралната павлака и зачини по вкус.
- Содржината од тенџерето ставете ја во керамичка тава и прелијте со смесата од јајца и павлака.
- Печете го јадењето 40 минути во рерна на 200 степени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во