Рецепти
Песто пица
Италијанска пица со вкусен песто италијански сос
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Италијанска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Свеж босилек(1 Китка)
Маслиново масло(1/4 Чаша)
Рендан пармезан(3 Супени лажици)
Борови ореви (пињоли)(2 Супени лажици)
Свеж сок од лимон(1 Кафена лажица)
Сол(1/4 Кафена лажица)
Домат(2 )
Зелен домат(2 )
Моцарела сирење(228 Грама)
Црвен пипер(1 Прстофат)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 30 минути
- Подгответе го вашето омилено тесто за пица или употребете готово. Загрејте ја рерната на највисока температура.
- Во блендер ставете ги босилокот, маслиновото масло, пармезанот, боровите ореви, сокот од лимон и солта. Изблендирајте.
- Тава за печење премачкајте ја и ставете го тестото. Краевите на тестото премачкајте ги со маслиново масло. Изблендираното песто премачкајте го врз пицата рамномерно. Одозгора наредете ја исечканата моцарела на кругови и доматите. Зачините со малку црвен пипер и печете 15-20 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во