Рецепти
Пикантна скуша
Печена скуша со сос од лути суви пиперки, лук и магдонос во бело вино
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Здрава хранаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
2 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Скуша(2 )
Сенф(3 Супени лажици)
Лук(3 Чешниња)
Сува везена црвена пиперка(1 )
Бело вино(3 Децилитри)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Исчистената скуша се посолува со вегета и се остава малку да отстои.
- Во меѓувреме се подготвува филот: сенфот, ситно сечканиот магдонос, лук и везената пиперка се мешаат во еден сад.
- Се прави засек на скушата по должина од долниот дел и со филот се премачкува внатрешната страна на скушата и одозгора.
- Се става во тава за печење врз намастена хартија за печење, се посипува со малку масло и се пече во загреана рерна на 220 степени.
- Откако рибата ќе се запече, се вади од рерна, се налева белото суво вино и се враќа да се пече уште 15-20 минути на ниска температура.
- Печената скуша се сервира со потпечен компир, со рузмарин и со салата по желба.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во