Рецепти
Пикантно јунешко со црвени пиперки
Пикантен и неодоливо вкусен ручек за сите љубители на пикантната храна и месото
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јунешко филе(400 Грама)
Кромид(1 )
Морков(2 )
Црвена пиперка(2 )
Коцка за супа-бујон(300 Милилитри)
Црвено вино(70 Милилитри)
Лук(2 Чешниња)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 40 минути
- Месото се чисти од маснотиите, се сечка на помали парчиња. Месото се зачинува со бибер, сол и со чили во прав, потоа се валка во нишесте и во сенф. Месото се пржи во вок-тава да добие коричка, се додава соја-сос, па се префрла во супата да се динста додека да омекне. Се додаваат чешнињата лук, пресечени на половина.
- Во мрснотијата во вок-тавата се динста црвената пиперка сечкана на коцки, се додава шеќер и оцет. Се додава ситно сечканата брокула, претходно обарена и исцедена. Се додаваат и кромидот и морковот.
- Откако ќе испари водата од месото, и тоа се додава во вок-тавата да се соедини со зеленчукот.
- Пикантното јунешко месо со црвени пиперки се сервира со бел ориз или со компири.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во