Рецепти
Пиле со лук
Македонски рецепт за пиле во сос од лук, ракија и зеленчук
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пиле(1 )
Ракија(2 Супени лажици)
Маслиново масло(1 Децилитар)
Вода(1.5 Децилитри)
Рузмарин(1 Стебло)
Сечкан магдонос(1 Китка)
Лимон(1 )
Црвена пиперка(1 )
Зелена пиперка(1 )
Лук(5 Чешниња)
Кромид(1 Главица)
Сол(1 Прстофат)
Бибер(1 Прстофат)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Подгответе ја маринадата: во маслото додајте ја ракијата (може да користите треварка ракија или обична), исечканиот магдонос и 4 чешниња исечкан лук. Рузмаринот поделете го на иглички и додајте го во маслото, додајте и парчиња од лимон, исечкани пиперки, кромидот исечете го на крупни коцки и додајте го, а потоа сол и бибер по вкус.
- Прелијте ја маринадата врз пилето (може да користите и 2 мали пилиња) и оставете да отстои и да впие убаво околу 4 – 5 часа. Често превртувајте го пилето.
- Потоа избришете го, малку посолете, и додајте уште 1 чешне лук, така што ќе го излупите и ќе ставите 1 – 2 главици од лукот внатре во пилето.
- Ставете го пилето во огноотпорен сад, прелијте го со маринадата и 1.5 децилитри вода. Печете 35 минути во рерна на 180°C.
- Додајте му зеленчук и зачински тревки од маринадата и печете уште дополнителни 20 минути додека не зарумени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во