Рецепти
Пиле со лук Ана Ѓорова

Македонски рецепт за пиле во сос од лук, ракија и зеленчук

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Пиле(1 )

Ракија(2 Супени лажици)

Маслиново масло(1 Децилитар)

Вода(1.5 Децилитри)

Рузмарин(1 Стебло)

Сечкан магдонос(1 Китка)

Лимон(1 )

Црвена пиперка(1 )

Зелена пиперка(1 )

Лук(5 Чешниња)

Кромид(1 Главица)

Сол(1 Прстофат)

Бибер(1 Прстофат)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Подгответе ја маринадата: во маслото додајте ја ракијата (може да користите треварка ракија или обична), исечканиот магдонос и 4 чешниња исечкан лук. Рузмаринот поделете го на иглички и додајте го во маслото, додајте и парчиња од лимон, исечкани пиперки, кромидот исечете го на крупни коцки и додајте го, а потоа сол и бибер по вкус.
  2. Прелијте ја маринадата врз пилето (може да користите и 2 мали пилиња) и оставете да отстои и да впие убаво околу 4 – 5 часа. Често превртувајте го пилето.
  3. Потоа избришете го, малку посолете, и додајте уште 1 чешне лук, така што ќе го излупите и ќе ставите 1 – 2 главици од лукот внатре во пилето.
  4. Ставете го пилето во огноотпорен сад, прелијте го со маринадата и 1.5 децилитри вода. Печете 35 минути во рерна на 180°C.
  5. Додајте му зеленчук и зачински тревки од маринадата и печете уште дополнителни 20 минути додека не зарумени.
Баклава со јаболки
Лут зелник
Расолница
Колач со рогач
Лепчиња со лук и магдонос
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Мариниран ослиќ (посно)
Салата со компири и туна
Јагнешка чорба
Солени бомбици од сирење
Салата со урда и праз
Тава со карфиол и месо
Таан баклава
Печен ролат од свинско каре
Чорба од крап
Јагнешка чорба
Боранија со пилешко месо
Чорба од грав и чадена сланина
Крем бомбици
Гужвана баклава
Крем салата од пиперки и модри патлиџани
Зимница од везени пиперки
Јагнешко со бамји
Свечена слоевита салата
Шербет пита со јаболки
Бајадера со костени
Пита со фил од компир (посно)
Тава ориз на кочански начин
Телешка чорба

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: