Рецепти
Пиле со лук Ана Ѓорова

Македонски рецепт за пиле во сос од лук, ракија и зеленчук

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Пиле(1 )

Ракија(2 Супени лажици)

Маслиново масло(1 Децилитар)

Вода(1.5 Децилитри)

Рузмарин(1 Стебло)

Сечкан магдонос(1 Китка)

Лимон(1 )

Црвена пиперка(1 )

Зелена пиперка(1 )

Лук(5 Чешниња)

Кромид(1 Главица)

Сол(1 Прстофат)

Бибер(1 Прстофат)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Подгответе ја маринадата: во маслото додајте ја ракијата (може да користите треварка ракија или обична), исечканиот магдонос и 4 чешниња исечкан лук. Рузмаринот поделете го на иглички и додајте го во маслото, додајте и парчиња од лимон, исечкани пиперки, кромидот исечете го на крупни коцки и додајте го, а потоа сол и бибер по вкус.
  2. Прелијте ја маринадата врз пилето (може да користите и 2 мали пилиња) и оставете да отстои и да впие убаво околу 4 – 5 часа. Често превртувајте го пилето.
  3. Потоа избришете го, малку посолете, и додајте уште 1 чешне лук, така што ќе го излупите и ќе ставите 1 – 2 главици од лукот внатре во пилето.
  4. Ставете го пилето во огноотпорен сад, прелијте го со маринадата и 1.5 децилитри вода. Печете 35 минути во рерна на 180°C.
  5. Додајте му зеленчук и зачински тревки од маринадата и печете уште дополнителни 20 минути додека не зарумени.
Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: