Рецепти
Пиле со лук Ана Ѓорова

Македонски рецепт за пиле во сос од лук, ракија и зеленчук

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Пиле(1 )

Ракија(2 Супени лажици)

Маслиново масло(1 Децилитар)

Вода(1.5 Децилитри)

Рузмарин(1 Стебло)

Сечкан магдонос(1 Китка)

Лимон(1 )

Црвена пиперка(1 )

Зелена пиперка(1 )

Лук(5 Чешниња)

Кромид(1 Главица)

Сол(1 Прстофат)

Бибер(1 Прстофат)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Подгответе ја маринадата: во маслото додајте ја ракијата (може да користите треварка ракија или обична), исечканиот магдонос и 4 чешниња исечкан лук. Рузмаринот поделете го на иглички и додајте го во маслото, додајте и парчиња од лимон, исечкани пиперки, кромидот исечете го на крупни коцки и додајте го, а потоа сол и бибер по вкус.
  2. Прелијте ја маринадата врз пилето (може да користите и 2 мали пилиња) и оставете да отстои и да впие убаво околу 4 – 5 часа. Често превртувајте го пилето.
  3. Потоа избришете го, малку посолете, и додајте уште 1 чешне лук, така што ќе го излупите и ќе ставите 1 – 2 главици од лукот внатре во пилето.
  4. Ставете го пилето во огноотпорен сад, прелијте го со маринадата и 1.5 децилитри вода. Печете 35 минути во рерна на 180°C.
  5. Додајте му зеленчук и зачински тревки од маринадата и печете уште дополнителни 20 минути додека не зарумени.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: