Рецепти
Пилешка салата со печурки
Вкусна, мешана салата со пилешко варено месо, пржени печурки и свеж зеленчук. Може да ја подготвите и за ручек бидејќи е доста богата.
ТИП НА РЕЦЕПТ
СалатиТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
2 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пилешко месо(200 Грама)
Кашкавал(80 Грама)
Свежи шампињони(80 Грама)
Домат(1 )
Марула(2-3 Листови)
Краставица(120 Грама)
Морков(1 )
Лимон(1 )
Зелени маслинки(50 Грама)
Ротквица(3 )
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 35 минути
- Пилешкото месо исечкајте го на парчиња по должина и ставете го да се вари во тенџере со солена вода.
- Во меѓувреме доматот, краставицата, морковот и марулата исечете ги на парчиња, кашкавалот исечете го на долги стапчиња, а ротквицата и шампињоните на тенки листови.
- Во тава со масло пржете ги шампињоните, а останатите зеленчуци и кашкавалот измешајте ги во длабока чинија.
- Откако ќе се свари пилешкото месо, исцедете го и исплакнете го со ладна вода.
- Сите состојки измешајте ги: зеленчукот, маслинките, пржените печурки и вареното месо и салатата попрскајте ја со вински оцет и маслиново масло и посолете ја по вкус. Декорирајте со тенки кришки лимон.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во