Рецепти
Пилешки бургер со спанаќ и фета сирење Ана Ѓорова

Сочен и богат пилешки бургер со сос од фета сирење, спанаќ и копар

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Бургер леб(4 Парчиња)

Пилешко месо(450 Грама)

Спанаќ(700 Грама)

Фета сирење(500 Грама)

Бел лук, излупен и згмечен(2 Чешниња)

Млад кромид(2 )

Копар(5-6 Гранчиња)

Кашкавал(250 Грама)

Свеж сок од лимон(2.5 Супени лажици)

Црвена бабура(2 )

Путер(2 Супени лажици)

Брашно(2 Супени лажици)

Млеко(1 Чаша)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

ПОДГОТОВКА НА СОСОТ:

  1. Во тава стопете го путерот на умерена температура, додајте го брашното, промешајте и гответе додека не добие златнокафенкаста боја.
  2. Потоа постепено додавајте го млекото и мешајте додека смесата не се згусне.
  3. Додајте половина од фета сирењето, половина од исечканиот спанаќ, исечкан копар и 2 супени лажици сок од лимон и промешајте. Зачинете со сол и бибер по желба и гответе додека спанаќот не омекне.

ПОДГОТОВКА НА БУРГЕРОТ:

  1. Исечкајте го пилешкото месо на ситно и измешајте го со останатиот исечкан спанаќ, фета сирењето, исечкан млад кромид и копар.
  2. Од смесата формирајте 4 плескавици и пржете ги во тава со загреано масло околу 4-5 минути од двете страни.
  3. Ставете ги готовите бургери во лебот, додајте од претходно подготвениот сос, ставете парчиња кашкавал, исечкани бабури, 1 лажичка лимонов сок и уживајте!
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: