Рецепти
Пилешко месо во сос од праски
Пилешко месо во летна варијанта со интересно-вкусен сос од праски, ликер и лешници
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пилешко месо(1 )
Праска(300 Грама)
Лешник(100 Грама)
Листови магдонос(1 Шака)
Брашно(2 Супени лажици)
Маргарин(50 Грама)
Горчлив ликер(10 Милилитри)
Бело вино(30 Милилитри)
Слатка павлака(1 Децилитар)
Пилешка супа(2 Децилитри)
Кари во прав(1 Кафена лажица)
Сол(1 Прстофат)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Исечете го пилето на крупни парчиња, а потоа парчињата измијте ги и исушете ги со кујнска крпа, посолете ги од двете страни и ставете ги да се пржат во поголема длабока тава со маргарин.
- Додајте ликер (може да употребите ликер од праски), исечкан магдонос, лешници, кари во прав, бело вино и претходно подготвената пилешка супа. Варете додека месото не омекне.
- На крај ставете ги парчињата праски, павлаката и брашното и мешајте дополнителни 20-тина минути додека смесата не зоврие и не се згусне.
- Готовото пилешко месо извадете го од садот во кој го готвевте, послужете го на чинија и полијте го со сосот од праски.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во