Рецепти
Пилешко месо во сос од праски Ана Ѓорова

Пилешко месо во летна варијанта со интересно-вкусен сос од праски, ликер и лешници

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Пилешко месо(1 )

Праска(300 Грама)

Лешник(100 Грама)

Листови магдонос(1 Шака)

Брашно(2 Супени лажици)

Маргарин(50 Грама)

Горчлив ликер(10 Милилитри)

Бело вино(30 Милилитри)

Слатка павлака(1 Децилитар)

Пилешка супа(2 Децилитри)

Кари во прав(1 Кафена лажица)

Сол(1 Прстофат)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Исечете го пилето на крупни парчиња, а потоа парчињата измијте ги и исушете ги со кујнска крпа, посолете ги од двете страни и ставете ги да се пржат во поголема длабока тава со маргарин.
  2. Додајте ликер (може да употребите ликер од праски), исечкан магдонос, лешници, кари во прав, бело вино и претходно подготвената пилешка супа. Варете додека месото не омекне.
  3. На крај ставете ги парчињата праски, павлаката и брашното и мешајте дополнителни 20-тина минути додека смесата не зоврие и не се згусне.
  4. Готовото пилешко месо извадете го од садот во кој го готвевте, послужете го на чинија и полијте го со сосот од праски.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: