Рецепти
Пилешко месо во сос од праски Ана Ѓорова

Пилешко месо во летна варијанта со интересно-вкусен сос од праски, ликер и лешници

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Пилешко месо(1 )

Праска(300 Грама)

Лешник(100 Грама)

Листови магдонос(1 Шака)

Брашно(2 Супени лажици)

Маргарин(50 Грама)

Горчлив ликер(10 Милилитри)

Бело вино(30 Милилитри)

Слатка павлака(1 Децилитар)

Пилешка супа(2 Децилитри)

Кари во прав(1 Кафена лажица)

Сол(1 Прстофат)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Исечете го пилето на крупни парчиња, а потоа парчињата измијте ги и исушете ги со кујнска крпа, посолете ги од двете страни и ставете ги да се пржат во поголема длабока тава со маргарин.
  2. Додајте ликер (може да употребите ликер од праски), исечкан магдонос, лешници, кари во прав, бело вино и претходно подготвената пилешка супа. Варете додека месото не омекне.
  3. На крај ставете ги парчињата праски, павлаката и брашното и мешајте дополнителни 20-тина минути додека смесата не зоврие и не се згусне.
  4. Готовото пилешко месо извадете го од садот во кој го готвевте, послужете го на чинија и полијте го со сосот од праски.
Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: