Рецепти
Пилешко со брокули и соја сос
Лесен и брз ручек со вкусен сос
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Азиска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пилешки гради(450 Грама)
Брокула(1 Китка)
Свежи шампињони(1 чаша исечкани на листови )
Ѓумбир(свеж ситно сечкан 2 Кафени лажици)
Лук(1 Чешне)
Пилешка супа(или вода 1/4 чаша )
Шеќер(1 Кафена лажица)
Соја сос(1 Кафена лажица)
Масло од сусам(2 Кафени лажици)
Нишесте (пченкарен скроб)(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Во голема тава за пржење загрејте 1 лажичка масло и пржете ги цветовите од брокули и печурките да омекнат, околу 4-5 минути.
- Додајте ги ситно исечканите или сомелени свеж ѓумбир и лук во тавата и пржете уште кратко, околу половина минута.
- Извадете ги зеленчуците од тавата, ставете ги во сад настрана и покријте го садот со фолија.
- Во тавата загрејте масло и пржете ги пилешките гради, претходно зачинети со сол и бибер и исечкани на парчиња. Пржете ги од сите страни додека убаво заруменат и се испржат.
- Потоа вратете го зеленчукот во тавата, измешајте и пржете ги кратко заедно.
- Во друг сад измешајте ги пилешката супа (може и вода), шеќерот, сусамовото масло и соја сосот.
- Во друг мал сад измешајте го нишестето со лажица ладна вода.
- Во тавата додајте ја мешавината со соја сосот и пржете околу 30 секунди, па додајте ја мешавината со нишестето.
- Откако ќе зоврие смесата, гответе додека сосот се згусне.
- Сервирајте го јадењето веднаш со варен ориз.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во