Рецепти
Пилешко со брокули и соја сос Ана Ѓорова

Лесен и брз ручек со вкусен сос

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Пилешки гради(450 Грама)

Масло

Брокула(1 Китка)

Свежи шампињони(1 чаша исечкани на листови )

Ѓумбир(свеж ситно сечкан 2 Кафени лажици)

Лук(1 Чешне)

Пилешка супа(или вода 1/4 чаша )

Шеќер(1 Кафена лажица)

Соја сос(1 Кафена лажица)

Масло од сусам(2 Кафени лажици)

Нишесте (пченкарен скроб)(1 Кафена лажица)

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути

  1. Во голема тава за пржење загрејте 1 лажичка масло и пржете ги цветовите од брокули и печурките да омекнат, околу 4-5 минути.
  2. Додајте ги ситно исечканите или сомелени свеж ѓумбир и лук во тавата и пржете уште кратко, околу половина минута.
  3. Извадете ги зеленчуците од тавата, ставете ги во сад настрана и покријте го садот со фолија.
  4. Во тавата загрејте масло и пржете ги пилешките гради, претходно зачинети со сол и бибер и исечкани на парчиња.  Пржете ги од сите страни додека убаво заруменат и се испржат.
  5. Потоа вратете го зеленчукот во тавата, измешајте и пржете ги кратко заедно.
  6. Во друг сад измешајте ги пилешката супа (може и вода), шеќерот, сусамовото масло и соја сосот.
  7. Во друг мал сад измешајте го нишестето со лажица ладна вода.
  8. Во тавата додајте ја мешавината со соја сосот и пржете околу 30 секунди, па додајте ја мешавината со нишестето.
  9. Откако ќе зоврие смесата, гответе додека сосот се згусне.
  10. Сервирајте го јадењето веднаш со варен ориз.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: