Рецепти
Пилешко со мешан зеленчук
Богат и вкусен летен ручек
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пилешки гради(600 Грама)
Лук(1 Главица)
Кромид(2 Главици)
Домат(3 )
Модар патлиџан(1 )
Тиквичка(1 )
Зелена пиперка(4 )
Компир(2 )
Пченка во конзерва(или сечкани маслинки )
Морков(2 )
Ориз(1 мала шолја )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Зеленчукот добро се мие и се сечка (доматите претходно се лупат, а компирите се варат). Месото исто така се сече на парчиња.
- Кромидот се запржува со пиперките, а потоа се додава месото. Се пржи околу 10 минути, па постепено се додава останатиот исечкан зеленчук и оризот, претходно добро измиен.
- Се додава малку вода и сето ова се динста уште 10 минути.
- Потоа се зачинува со сол, бибер и вегета, се додава уште малку вода и се става во поголема тава за печење.
- Се пече во загреана рерна на 200°C, околу 25-30 минути. За време на печењето може да додадете уште малку вода доколку оризот ја има впиено течноста. Кога ќе се запече зеленчукот и фати кора, јадењето е готово.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во