Рецепти
Пиперки во масло Ана Ѓорова

Вака подготвените пиперки со масло и оцет, се служат како предјадење или прилог со месо

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Црвена пиперка(1 Килограм)

Зелена пиперка(1 Килограм)

Бел дестилиран оцет(0.5 Литар)

Масло(200-250 Грама)

Ловоров лист(2-3 )

Бибер(1-2 Кафени лажици)

Лук(3-4 Чешниња)

Свеж магдонос(1 Китка)

Сол(1-2 Кафени лажици)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 20 минути

  1. Пиперките измијте ги, исечете ги по должина и исчистете ги. Оставете ги половина ден да отстојат на сонце.
  2. Отстоените пиперки ставете ги во тенџере на оган, прелијте ги со оцет и додајте сол, бибер и ловоров лист. Кога ќе почне да врие, гответе 3-4 минути, но внимавајте да не ги готвите премногу за да не се распаднат.
  3. Пиперките исцедете ги, а течноста ставете ја настрана. Повторно ставете ги на сонце да се сушат цел ден.
  4. Откако ќе се исушат пиперките, распоредете ги во тегли со магдонос и бел лук, а потоа прелијте ги со масло за јадење по желба.
  5. По неколку дена, доколку е потребно, додајте уште масло и херметички затворете ги теглите. Чувајте ги на ладно и суво место.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: