Рецепти
Пиперки во масло Ана Ѓорова

Вака подготвените пиперки со масло и оцет, се служат како предјадење или прилог со месо

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Црвена пиперка(1 Килограм)

Зелена пиперка(1 Килограм)

Бел дестилиран оцет(0.5 Литар)

Масло(200-250 Грама)

Ловоров лист(2-3 )

Бибер(1-2 Кафени лажици)

Лук(3-4 Чешниња)

Свеж магдонос(1 Китка)

Сол(1-2 Кафени лажици)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 20 минути

  1. Пиперките измијте ги, исечете ги по должина и исчистете ги. Оставете ги половина ден да отстојат на сонце.
  2. Отстоените пиперки ставете ги во тенџере на оган, прелијте ги со оцет и додајте сол, бибер и ловоров лист. Кога ќе почне да врие, гответе 3-4 минути, но внимавајте да не ги готвите премногу за да не се распаднат.
  3. Пиперките исцедете ги, а течноста ставете ја настрана. Повторно ставете ги на сонце да се сушат цел ден.
  4. Откако ќе се исушат пиперките, распоредете ги во тегли со магдонос и бел лук, а потоа прелијте ги со масло за јадење по желба.
  5. По неколку дена, доколку е потребно, додајте уште масло и херметички затворете ги теглите. Чувајте ги на ладно и суво место.
Баклава со јаболки
Лут зелник
Расолница
Колач со рогач
Лепчиња со лук и магдонос
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Мариниран ослиќ (посно)
Салата со компири и туна
Јагнешка чорба
Солени бомбици од сирење
Салата со урда и праз
Тава со карфиол и месо
Таан баклава
Печен ролат од свинско каре
Чорба од крап
Јагнешка чорба
Боранија со пилешко месо
Чорба од грав и чадена сланина
Крем бомбици
Гужвана баклава
Крем салата од пиперки и модри патлиџани
Зимница од везени пиперки
Јагнешко со бамји
Свечена слоевита салата
Шербет пита со јаболки
Бајадера со костени
Пита со фил од компир (посно)
Тава ориз на кочански начин
Телешка чорба

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: