Рецепти
Пиперки во масло
Вака подготвените пиперки со масло и оцет, се служат како предјадење или прилог со месо
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Црвена пиперка(1 Килограм)
Зелена пиперка(1 Килограм)
Бел дестилиран оцет(0.5 Литар)
Масло(200-250 Грама)
Ловоров лист(2-3 )
Бибер(1-2 Кафени лажици)
Лук(3-4 Чешниња)
Свеж магдонос(1 Китка)
Сол(1-2 Кафени лажици)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 20 минути
- Пиперките измијте ги, исечете ги по должина и исчистете ги. Оставете ги половина ден да отстојат на сонце.
- Отстоените пиперки ставете ги во тенџере на оган, прелијте ги со оцет и додајте сол, бибер и ловоров лист. Кога ќе почне да врие, гответе 3-4 минути, но внимавајте да не ги готвите премногу за да не се распаднат.
- Пиперките исцедете ги, а течноста ставете ја настрана. Повторно ставете ги на сонце да се сушат цел ден.
- Откако ќе се исушат пиперките, распоредете ги во тегли со магдонос и бел лук, а потоа прелијте ги со масло за јадење по желба.
- По неколку дена, доколку е потребно, додајте уште масло и херметички затворете ги теглите. Чувајте ги на ладно и суво место.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во