Рецепти
Пита со фил од компир (посно)
Едноставна и вкусна домашна пита
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(700 Грама)
Масло(3 Супени лажици)
Сол(1 Кафена лажица)
Вода(3 дл млака )
Компир(1 Килограм)
Кромид(1 Главица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути
- Брашното се става на работната површина и му се прави дупка во средината, па се додаваат 1 лажичка сол, маслото и водата.
- Се замесува тесто, се покрива со крпа и се остава да отстои 30 минути.
- Во меѓувреме се лупат компирите и се сечкаат на коцки, па се посолуваат и им се додава сечканиот кромид.
- Филот од компир се распоредува рамномерно врз тестото, кое прво се сука, па се витка во ролат.
- Се реди во кружна намастена тепсија во круг и се става во рерна на 180 степени да се пече 40-тина минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во