Рецепти
Пита со јајца и кајмак
Француски рецепт за вкусно предјадење што може да го послужите со чаша бело вино
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(250 Грама)
Јајце(8 )
Кајмак(400 Грама)
Сирење(250 Грама)
Димена сланина(250 Грама)
Маргарин(100 Грама)
Прашок за печиво(1 Кафена лажица)
Вода(100 Милилитри)
Ким(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути
- Во длабок сад ставете ги маргаринот (претходно омекнат на собна температура), брашното и прашокот за печиво. Посолете, додајте ја водата и замесете тесто.
- Тестото расукајте го на набрашнета површина во форма на круг, а потоа ставете го во намастен и набрашнета тркалезна тава за печење со тоа што краевите на тестото ќе ги свиткате нагоре. Прободете го со виљушка тестото на неколку места.
- Во друг длабок сад со жица изматете ги јајцата и додајте ги кимот, бибер, сол, вегета, рендано морско оревче, кајмакот, сечканата чадена сланина (претходно може малку да ја пропржите) и ренданото сирење.
- Во тестото нанесете го филот од кајмак и печете ја питата 45 минути во рерна на 180 степени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во