Рецепти
Пита со јајца и кајмак Ана Ѓорова

Француски рецепт за вкусно предјадење што може да го послужите со чаша бело вино

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(250 Грама)

Јајце(8 )

Кајмак(400 Грама)

Сирење(250 Грама)

Димена сланина(250 Грама)

Маргарин(100 Грама)

Прашок за печиво(1 Кафена лажица)

Вода(100 Милилитри)

Ким(1 Кафена лажица)

Сол

Бибер

Вегета

Морско оревче

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути

  1. Во длабок сад ставете ги маргаринот (претходно омекнат на собна температура), брашното и прашокот за печиво. Посолете, додајте ја водата и замесете тесто.
  2. Тестото расукајте го на набрашнета површина во форма на круг, а потоа ставете го во намастен и набрашнета тркалезна тава за печење со тоа што краевите на тестото ќе ги свиткате нагоре. Прободете го со виљушка тестото на неколку места.
  3. Во друг длабок сад со жица изматете ги јајцата и додајте ги кимот, бибер, сол, вегета, рендано морско оревче, кајмакот, сечканата чадена сланина (претходно може малку да ја пропржите) и ренданото сирење.
  4. Во тестото нанесете го филот од кајмак и печете ја питата 45 минути во рерна на 180 степени.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: