Рецепти
Пита со просо Ана Ѓорова

Лесна пита од просо со варена блитва и сирење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Просо(300 Грама)

Фета сирење(200 Грама)

Кравјо сирење(200 Грама)

Блитва(1 врска )

Јајце(2 )

Масло(3 Супени лажици)

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Просото исплакнете го под млаз ладна вода, па ставете го во тенџере да се вари. Просото се вари во двапати поголема количина вода од количината на просото.
  2. Откако течноста ќе зоврие, намалете ја температурата, поклопете го садот и просото варете го уште 25-30 минути.
  3. Во сад издробете го фета сирењето, потоа додајте ја сварената и исечкана блитва, па свареното просо,  јајцата, солта, биберот и целата смеса истурете ја во плех подмачкан со малку маргарин.
  4. Печете ја питата на 200 степени околу 40-45 минути. Испечената пита исечете ја на коцки, а одозгора изрендајте кравјо сирење.
Посни колачи со локум
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Пилешки џигер во пиво
Интегрален колач од јаболки
Ролат со кокос
Пита со кисела зелка
Куглов со ореви и чоколадо
Пача
Тава со свинско месо и печурки
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Благи кифлички со вино
Ленени погачици
Салата со праз и сирење
Посен колач со јаболко и банана
Сир тостерки
Кокос коцки
Штрудлички со јаболко (посно)
Колач со јаболко
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: