Рецепти
Пита со просо Ана Ѓорова

Лесна пита од просо со варена блитва и сирење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Просо(300 Грама)

Фета сирење(200 Грама)

Кравјо сирење(200 Грама)

Блитва(1 врска )

Јајце(2 )

Масло(3 Супени лажици)

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Просото исплакнете го под млаз ладна вода, па ставете го во тенџере да се вари. Просото се вари во двапати поголема количина вода од количината на просото.
  2. Откако течноста ќе зоврие, намалете ја температурата, поклопете го садот и просото варете го уште 25-30 минути.
  3. Во сад издробете го фета сирењето, потоа додајте ја сварената и исечкана блитва, па свареното просо,  јајцата, солта, биберот и целата смеса истурете ја во плех подмачкан со малку маргарин.
  4. Печете ја питата на 200 степени околу 40-45 минути. Испечената пита исечете ја на коцки, а одозгора изрендајте кравјо сирење.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: