Рецепти
Пита со просо
Лесна пита од просо со варена блитва и сирење
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Просо(300 Грама)
Фета сирење(200 Грама)
Кравјо сирење(200 Грама)
Блитва(1 врска )
Јајце(2 )
Масло(3 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Просото исплакнете го под млаз ладна вода, па ставете го во тенџере да се вари. Просото се вари во двапати поголема количина вода од количината на просото.
- Откако течноста ќе зоврие, намалете ја температурата, поклопете го садот и просото варете го уште 25-30 минути.
- Во сад издробете го фета сирењето, потоа додајте ја сварената и исечкана блитва, па свареното просо, јајцата, солта, биберот и целата смеса истурете ја во плех подмачкан со малку маргарин.
- Печете ја питата на 200 степени околу 40-45 минути. Испечената пита исечете ја на коцки, а одозгора изрендајте кравјо сирење.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во