Рецепти
Пита со суви сливи Ана Ристеска

Топла, вкусна, кремаста пита од сливи. Одлична за есенските денови.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Готови кори(1/2 Килограм)

Суви сливи(600 Грама)

Ванилин шеќер(1 Пакување)

Мелени ореви(100 Грама)

Цимет(1 Кафена лажица)

Џем од сливи(1 Супена лажица)

Газирана вода(200 Милилитри)

Маргарин(250 Грама)

Шеќер(700 Грама)

Вода(700 Милилитри)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 40 минути

  1. Сувите сливи исечкајте ги на коцки, додајте ванилин шеќер, мелени ореви, цимет и џем, па потоа сипете го сирупот (200 грама шеќер и 200 милилитри вода) и зовријте ја смесата. Оставете настрана да се олади.
  2. Редете кора по кора и премачкате со смеса која ќе ја направите од маргаринот и киселата вода, потоа ставете го целиот оладен фил од суви сливи, па повторете ја постапката со преостанатиот дел од кората како на почетокот, додека не ги потрошите сите состојки.
  3. Исечете ја питата на коцки, па печете 20 минути на 180 степени или додека не зарумени.
  4. Во тенџере на оган ставете 500 грама шеќер и половина литар вода и варете додека не се стопи шеќерот. Прелијте ја потоа готовата пита со сирупот и на крај можете да додадете и исечени парчиња лимон за арома.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: