Рецепти
Пица Венеција
Италијански рецепт
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
Италијанска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(500 Грама)
Сланина(120 Грама)
Рендан кашкавал(200 Грама)
Вода(300 Милилитри)
Маслиново масло(50 Милилитри)
Квасец(15 Грама)
Јајце(2 )
Свежи шампињони(1 Шака)
Црвен кромид(1 Главица)
Сол(2 Кафени лажици)
Шеќер(1 Кафена лажица)
Доматно пире(2 Супени лажици)
Суво оригано(1 Прстофат)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути
- Квасецот растворете го со топла вода и шеќер. Оставете го на топло 20 минути.
- Потоа додајте го брашното во квасецот, маслиновото масло и солта.
- Размесувајте го тестото 10 минути, додека не стане еластично и меко. Направете го како топка, посипете го со брашно, покријте го и оставете го да стаса еден час.
- Од ова тесто може да направите една голема или две помали пици.
- Подоцна рассукајте го тестото во садот за печење кое е претходно попрскано со брашно за да не ви се залепи.
- Прво премачкајте го со доматно пире, па ставете кругови од кромид, печурки, сланина и напрскајте го врз тоа со маслиново масло.
- Одогзора ставете рамномерно рендан кашкавал и малку оригано.
- Ставете во загреана рерна и печете 15 минути на 180 степени.
- При крај, изматете едно јајце и прелијте го врз пицата, потоа продолжете да печете додека не се запече одозгора. Сервирајте ја топла.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во