Рецепти
Пица Венеција Ана Ѓорова

Италијански рецепт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(500 Грама)

Сланина(120 Грама)

Рендан кашкавал(200 Грама)

Вода(300 Милилитри)

Маслиново масло(50 Милилитри)

Квасец(15 Грама)

Јајце(2 )

Свежи шампињони(1 Шака)

Црвен кромид(1 Главица)

Сол(2 Кафени лажици)

Шеќер(1 Кафена лажица)

Доматно пире(2 Супени лажици)

Суво оригано(1 Прстофат)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути

  1. Квасецот растворете го со топла вода и шеќер. Оставете го на топло 20 минути.
  2. Потоа додајте го брашното во квасецот, маслиновото масло и солта.
  3. Размесувајте го тестото 10 минути, додека не стане еластично и меко. Направете го како топка, посипете го со брашно, покријте го и оставете го да стаса еден час.
  4. Од ова тесто може да направите една голема или две помали пици.
  5. Подоцна рассукајте го тестото во садот за печење кое е претходно попрскано со брашно за да не ви се залепи.
  6. Прво премачкајте го со доматно пире, па ставете кругови од кромид, печурки, сланина и напрскајте го врз тоа со маслиново масло.
  7. Одогзора ставете рамномерно рендан кашкавал и малку оригано.
  8. Ставете во загреана рерна и печете 15 минути на 180 степени.
  9. При крај, изматете едно јајце и прелијте го врз пицата, потоа продолжете да печете додека не се запече одозгора. Сервирајте ја топла.
Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: