Рецепти
Плескавици од туна и млад кромид
Плескавици од туна и млад кромид за брз и вкусен ручек. Послужете ги со тартар сос или со павлака.
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Туна во конзерва(2 )
Сенф(2 Кафени лажици)
Леб(1 Парче)
Рендана кора од лимон(1 Супена лажица)
Вода(1 Супена лажица)
Сечкан магдонос(1 Супена лажица)
Млад кромид(1 )
Јајце(1 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 25 минути
- Исцедете ја туната од конзервата, па измешајте ја со сенфот, исечканиот леб или издробен, кората и сокот од лимон, ситно сечканиот магдонос, водата, ситно сечканиот млад кромид и чили сосот.
- Зачинете со сол и бибер по вкус и додајте ги јајцата, па со дланките убаво измесете ја смесата за да се измешаат состојките.
- Поделете ја смесата на 4 дела. Од секој дел формирајте плескавица, наредете ги во плех врз хартија за печење и оставете ги да одморат околу 1 час. Не е неопходно да отстојат плескавиците, меѓутоа така ќе бидат поцврсти при пржењето.
- Пржете ги плескавиците во тава со масло од двете страни. Сервирајте ги со тартар сос и со салата од млад кромид.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во