Рецепти
Похувани жабји батаци
Специјалитет за гурманите кои сакаат да експериментираат во кујната
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
3 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Жабји батаци(500 Грама)
Брашно(400 Грама)
Презла(400 Грама)
Масло(250 Милилитри)
Јајце(2 )
Сол(2 Кафени лажици)
Свеж сок од лимон(4 Кафени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Најпрвин од жабјите батаци ги отстрануваме деловите кои не се со месо.
- Потоа со жица за матење матиме две јајца.
- Похувањето го вршиме на класичен начин: најпрвин ги валкаме во сад со брашно, а потоа во садот со изматените јајца.
- Откако убаво ќе ги потопиме во изматените јајца, батаците ги валкаме во презла сè додека не бидат целосно покриени со истата.
- Во длабок сад за пржење добро го загреваме маслото за јадење и ги пржиме батаците сè додека не поруменат.
- Ги преливаме со свеж сок од лимон.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во