Рецепти
Похувани жабји батаци Ана Ѓорова

Специјалитет за гурманите кои сакаат да експериментираат во кујната

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Жабји батаци(500 Грама)

Брашно(400 Грама)

Презла(400 Грама)

Масло(250 Милилитри)

Јајце(2 )

Сол(2 Кафени лажици)

Свеж сок од лимон(4 Кафени лажици)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути

  1. Најпрвин од жабјите батаци ги отстрануваме деловите кои не се со месо.
  2. Потоа со жица за матење матиме две јајца.
  3. Похувањето го вршиме на класичен начин: најпрвин ги валкаме во сад со брашно, а потоа во садот со изматените јајца.
  4. Откако убаво ќе ги потопиме во изматените јајца, батаците ги валкаме во презла сè додека не бидат целосно покриени со истата.
  5. Во длабок сад за пржење добро го загреваме маслото за јадење и ги пржиме батаците сè додека не поруменат.
  6. Ги преливаме со свеж сок од лимон.
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Пилешко во павлака
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Салата со праз и сирење
Резанки од палачинки
Ќофтиња од карфиол
Пилешко рижото со грашок
Салата од брокула со прелив од јогурт
Мафини со јајца и зеленчук
Меки чоколадни бомбици
Сикма
Полнети печурки со лук и магдонос
Крап на кромид (посно)
Палачинки со спанаќ и кашкавал
Птичјо гнездо
Пикантни шпагети со модар патлиџан
Похувани пиперки со туна и ориз
Школки во путер
Овошна салата со мед и ореви
Пржен пинџур
Макарони салата со туна и ленено семе
Колачи со банана и ленено семе
Ќофте од спанаќ
Ориз со ананас
Ледени банани
Снежни конуси од лимон
Здрава каша
Доматна чорба со црвена леќа

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: