Рецепти

Полнети кошнички
Може по желба да ги наполните и со други состојки како сирење, сечкани маслинки и слично, наместо шунка и кашкавал
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(1 Килограм)
Млеко(400 Милилитри)
Квасец(2 коцки )
Масло(250 Милилитри)
Шеќер(1 Кафена лажица)
Сол(1 Кафена лажица)
Прашок за печиво(1 )
Јајце(2 )
Кашкавал(300 Грама)
Шунка(300 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Во подлабок сад ги ставаме брашното, млекото, маслото, квасецот, печивото, шеќерот и солта. Замесуваме тесто и го оставаме да стаса околу 1 час.
- Кашкавалот и шунката ги рендаме во посебни садови.
- Јајцата ги кршиме и ги двоиме белките од жолчката.
- Од стасаното тесто расукуваме кора дебела околу 0,5 см. Со калап или чаша сечеме кружни форми, ги ставаме во длабнатините на мафин калапи, претходно намачкани со маргарин.
- Со рака, тесото го распоредуваме по ѕидовите на длабнатините, средината ја намачкуваме со кечап, а краевите со жолчки.
- Средината од тестото ја полниме со шунката и кашкавалот, а врз нив ставаме со лажиче малку од белките.
- Кошничките се печат во рерна на 200 степени околу 30 минути, или додека заруменат.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во