Рецепти
Полнето пиле со кари и суви вишни
Вкусно полнето пиле со ориз во кари зачин
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пиле(1 )
Ориз(150 Грам)
Коцка за супа-бујон(2.5 Децилитри)
Суви вишни(100 Грама)
Бадеми(50 Грама)
Кромид(1 )
Масло(3 Супени лажици)
Кари во прав(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 50 минути
- Измијте го пилето и исцедете го од водата.
- Подгответе го филот. Пржете го оризот на топол зејтин, постепено додајте го убаво исечканиот кромид, сувите вишни и бадемите. Зачинете со кари, додајте го сварениот бујон и варете го оризот додека не биде готов.
- Наполнете ја внатрешноста на пилето со припремениот фил, а одозгора премачкајте го пилето со масло, темјан, сол и бибер.
- Кога ќе завршите со ова, во тава за печење ставете малку вода и ставете го полнетото пиле. Печете го додека не стане црвено и крцкаво.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во