Рецепти
Полжавчиња со месо
Вкусно предјадење со месо
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Готови кори(8 )
Мешано мелено месо(400 Грама)
Кромид(1 Главица)
Павлака(2 Децилитри)
Млеко(1 Децилитар)
Јајце(2 )
Прашок за печиво(1/2 Пакување)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 65 минути
- Кромидот се сече на коцки и се пржи на малку масло.
- Се додава меленото месо и се продолжува со пржење додека порумени малку. Не треба премногу да се пржи бидејќи ќе се допече во рерната.
- Се зема еден лист кора за пита и се премачкува со малку масло. По него се распоредува малку фил од месо, па се витка ролат и се мота во круг. На ист начин се обликуваат уште полжавчиња.
- Посебно се приготвува преливот. Се матат павлака, млеко, јајца и прашок за печиво со малку сол.
- Тепсијата се обложува со харија за печење и во неа се редат полжавчињата од месо. Се прелеваат со приготвениот прелив и се печат во загреана рерна на 200 степени додека не поруменат.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во