Рецепти
Полжавчиња со месо Ана Ристеска

Вкусно предјадење со месо

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Готови кори(8 )

Мешано мелено месо(400 Грама)

Кромид(1 Главица)

Павлака(2 Децилитри)

Млеко(1 Децилитар)

Јајце(2 )

Прашок за печиво(1/2 Пакување)

Сол

Масло

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 65 минути

  1. Кромидот се сече на коцки и се пржи на малку масло.
  2. Се додава меленото месо и се продолжува со пржење додека порумени малку. Не треба премногу да се пржи бидејќи ќе се допече во рерната.
  3. Се зема еден лист кора за пита и се премачкува со малку масло. По него се распоредува малку фил од месо, па се витка ролат и се мота во круг. На ист начин се обликуваат уште полжавчиња.
  4. Посебно се приготвува преливот. Се матат павлака, млеко, јајца и прашок за печиво со малку сол.
  5. Тепсијата се обложува со харија за печење и во неа се редат полжавчињата од месо. Се прелеваат со приготвениот прелив и се печат во загреана рерна на 200 степени додека не поруменат.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: